Надійка Гербіш
березня 18 (Пт) 2016, 15:24
Рецензія Христини Содомори "Чарівна подорож у реальне місто"
Random
Існують люди, для яких подорожі – наче повітря. А якщо немає можливості вкотре вирватися із буденності свого дому, міста чи країни, вони насолоджуються спогляданням мапи – одні країни виокремлюються теплими спогадами, інші ж манять своєю незвіданістю. 
 
Молода, але вже доволі досвідчена письменниця Надійка Гербіш, схоже, вирішила втілити задум таких спраглих мандрівників, вигадавши атлас – Чарівний Атлас, що транспортує у бажане місто якоїсь цікавої країни. І хоча це вигаданий атлас (слід віддати належне тому, що це все-таки дитяча книга, тож не без чарів), проте місто найсправжнісіньке. 
 
Найперше, подорож Венецією пізнавальна – тут стільки історичних цікавинок, яскравих архітектурних описів, запаморочливих смаків та запахів, що відчуття реальної присутності максимальне. Разом із Лукою і його сестричкою Терезкою можна посмакувати італійськими стравами, відвідати острів Бурано, помилуватися різнокольоровими будиночками, подивуватися витонченій майстерності склодувів, побачити Венецію майже з висоти пташиного польоту. І це ще не повний перелік того, що чекатиме на вас під час подорожі.
 
 
По-друге, це дуже повчальна мандрівка. Що робити, коли ти загубився у чужому місті, як поводитися із незнайомими особами, як навчитися максимальної спостережливості та уважності. Одним із дуже важливих особливостей Атласу є те, що крізь нього не можна переносити сувеніри чи фотокамери. Тож авторка таким способом звертає увагу та важливість власної присутності під час прогулянок містом, а не хвилювання про вдале селфі. Надійка Гербіш радить користуватися записником, в якому нотувати та замальовувати якісь фрагменти подорожі. 
 
«Справа в тому, – пан Валеріо повернувся до дітей, – що той, хто мандрує з Атласом, не може забрати з мандрівок нічого, крім спогадів. Ваш дідусь примудрився зовсім трішки перехитрити Атлас: брав із собою свої нотатники, а тоді просив нас написати чи намалювати щось у них. Так його спогади ставали неначе реальнішими». 
 
По-третє, це таки справжня подорож. Якщо ж комусь заманеться звірити реальність із книжкою, то він точно не знайде недостовірних фактів, маршрутів чи описів. Надійка Гербіш, перш ніж написати цю історію, власноруч і власноніж все перевірила. А намір вирушити у мандри після прочитання буде спричинений радше натхненням від тексту, аніж навіяний суворим скепсисом чи недовірою до книжки.
 
Врешті, видання максимально мандрівного характеру. Бо ж яка подорож без фотографій, без селфі (про які неодноразово згадує авторка), які є свідченням відбутої мандрівки, а також більш промовистими для друзів, з якими хочеться поділитися враженнями після повернення додому. Тож завдяки насиченим та динамічним малюнкам Богдани Бондар книжка й справді перетворюється на фотоальбом, а може навіть і на чарівний атлас про Венецію.
 
 
Також маленькі мандрівники дізнаються багато нових слів, а разом зі своїм венеційським провідником Валеріо вдаються до майже історико-філософських роздумів – про свободу, про боротьбу за незалежність, про історію міста тощо.
 
«Виборювати свободу – завжди небезпечно […] Пан Валеріо казав правду: боротьба за те, у що віриш, завжди небезпечна. Але брат і сестра розуміли, що боротися все одно варто. І без боротьби за свободу не обійтися, коли хочеш залишитися вірним тому, що для тебе найважливіше».
 
І це якісне видання (якість тексту, зображень та поліграфії) не соромно дарувати. Усім. Дітям, аби змалечку запалювати в їхніх серцях вогники пристрасних мандрівників. Дорослим, аби не втрачати цього запалу і не засиджуватися надовго у своєму затишному гніздечку. Собі, аби разом з дітьми якось таки відвідати Венецію.
 
І не тільки Венецію. Відкрию вам велику таємницю, що авторка вже дописує книжку про нову мандрівку. Не менш захопливу і не менш пізнавальну. Зрештою, вона сама останніми словами з книжки це обіцяє: «Ну що ж, мої любі, ваші пригоди лише починаються!»
 
Мітки:

Надійка Гербіш
українська письменниця,
перекладачка, колумністка,
ведуча подкасту «Слово на перетині»,
продюсерка. Директорка
з міжнародних літературних прав
для Європи та Нордичних країн
американської компанії
Riggins Rights Management
Monastyrski © 2014-2020