Надійка Гербіш
січня 29 (Пт) 2016, 23:42
Домашнє навчання для дворічок

Більшість часу Богдана проводить зі мною вдома – і щоби їй не було нудно, а я могла, не вдаючись до розмаїтих ґаджетів, зайняти її чимсь, що вона залюбки робитиме сама (поки я буду працювати чи вчитися), я надумала нам новий домашній проект. Самі розумієте, аби дуже неорганізованій, постійно зайнятій купою всього різного мамі створити хоча б якусь систему, треба дати їй, кгм, гучну назву. Тож однією з моїх (численних) захцянок на цей рік було почати займатися з Богданою «хоумскулінгом» - не через раз, а, власне, осмислено й систематично.

Домашнє навчання для дворічок

По  суті, ми постійно вчимо чогось наших дітей – вчинками, атмосферою вдома, словами, книжками, подорожами… Якісь знання дитина здобуває в садочку чи в школі, на гуртках і в середовищі друзів. А оскільки наша дитина наразі не ходить до садочка, треба якось було урізноманітнити нашу домашню програму, зробити її цікавішою і змістовнішою.

Узагалі, є тааак багато чудових методів і систем для навчання малюків… що я вирішила не страждати, намагаючись перечитати і застосувати ВСЕ найцікавіше, і зупинилася на методиці, яка однією з перших потрапила на очі – hands on homeschooling (тут є дуже помічний сайт для тих, хто читає англійською), а основне, хоч цілковито невпорядковане натхнення черпаю з неймовірних інстаґрам-стрічок досвідчених мам, які вчать своїх дітей (хто 3, хто 5, а хто й 9) удома.

Домашнє навчання для дворічок

Основна ідея (у страшенно спрощеному формулюванні) приблизно така: допускати дитину до більшості родинних життєвих досвідів, тим самим навчаючи її базових навичок, і заохочувати якомога більше самостійності.

Є різні групи цих навичок – перелік можна побачити на сайті, запропонованому вище. Відповідно, є різні активності, котрі допомагають їх сформувати (підготовка до письма – малювання прямих і зигзагоподібних ліній олівцями; підготовка до лічби – розкладання столових приборів відповідно до кількості осіб за столом; підготовка до читання – відвідини бібліотеки, читання батьками вголос тощо). На сайті також поданий перелік умінь, які дитина мала би засвоїти в період від 2 до 3 років (там є розділи і для іншого віку) і пропозиції, яким чином допомогти дитині в цьому.

Домашнє навчання для дворічок
Домашнє навчання для дворічок
Домашнє навчання для дворічок 

Я вже казала, але повторюся ще раз: ми, як і будь-які інші батьки, і раніше займалися з Богданою різними видами творчості, знайомилися з різними матеріалами, відбивали ритм під різні види музики, читали вголос, аналізували малюнки, рахували звірят, місили тісто, розглядали небо, називали кольори, подорожували, ходили в зоопарк/ліс/на пасовище, разом прибирали, вчилися самостійності (точніше, не вчилися – ця дівчина сама безперестанку вимагала цього, повторюючи «Бодяня!» майже щоразу, коли ми хотіли їй з чимось допомогти) тощо. Але назвавши весь цей процес домашнім навчанням, я нібито зобов’язалась осмислено підбирати активності, об’єднувати їх у цікаві групи, коментувати наші спостереження згідно теми, яку ми зацікавлено (і зацікавлено тут – ключове слово, адже якщо це не цікаво й не весело, який у тому сенс?) досліджуємо, читати й дивитися відео з приводу, аби збагатити нашу рутину новими цікавими штуками.

Домашнє навчання для дворічок
Домашнє навчання для дворічок
Домашнє навчання для дворічок
Домашнє навчання для дворічок
Домашнє навчання для дворічок
Домашнє навчання для дворічок

У своїй додекретній роботі викладача я ненавиділа писати навчальні плани – але зараз накидаю їх на кілька днів наперед, щоби не забути нічого й підготуватися, якщо це потрібно (докупити пластилін чи зайти в бібліотеку за потрібною книжкою). До речі, відвідини бібліотеки – частина програми. І Богдана, як видно з фотографій, цьому безмежно рада!

Багато звичок (гігієна, здоровий сон і харчування, ввічливість, щоденні прогулянки й фізкультура), кажуть, закладаються в цьому віці – тож долучати дитину до корисних рутин добре як для дитини, так і для дорослих, які свого часу геть зіпсували свій графік нездоровою їжею, нерегулярним сном і відсутністю щоденних справді захопливих прогулянок.

Ну і про забавки, важливий урок від моєї мами: не давати усі іграшки одразу (вона розкидала мої іграшки в різних кімнатах, створюючи мені постійно присутній квест за чимось цікавим по хаті), дозволити дитині застосувати уяву, граючись якоюсь однією чи двома. В однокімнатній квартирі нема особливої змоги їх розкидати по кімнатах (та й іграшок тут не так багато), тож я ховаю більшість у шафу, а ті, які пропоную на певний день, розкладаю на Данусиному столику. Якщо вони там некрасиво розкидані – то здебільшого її не цікавлять. Їй, бачте, потрібна естетика!))

Домашнє навчання для дворічок

Словом, усе насправді просто. Для мене це – спосіб побороти нав’язливу лінь й влаштувати нашій маленькій сім’ї багато цікавих і корисних щоденних досвідів. Для Богдани – навчитися того, що вчать у садочках, у домашній атмосфері й не докладаючи особливих зусиль. А для нашого тата – усміхатися «у вуса», спостерігаючи, як багато радості ми з Богданою отримуємо від цього процесу.

  • про свекрух і конвалії
  • Про красивих жінок
  • "Липкі підлоги хороших мам" і мій баланс встигань та невстигань
  • Читанка-2014
  • Маленькі різдвяні дивовижі

  • Надійка Гербіш
    українська письменниця,
    перекладачка, колумністка,
    ведуча подкасту «Слово на перетині»,
    продюсерка. Директорка
    з міжнародних літературних прав
    для Європи та Нордичних країн
    американської компанії
    Riggins Rights Management
    Нові книжки:
    комірка
    Monastyrski © 2014-2020