Надійка Гербіш
липня 31 (Пт) 2020, 12:37
"Ми живемо на краю вулкана" - про книжку
 
«Ми живемо на краю вулкана» - це ще одна моя «воєнна» книжка, яка вийшла цього літа. Художня проза для дітей, однак повністю виснувана із історичних фактів, документів, спогадів очевидців. У ній ідеться про єврейське ґетто в Збаражі в період Другої світової.
Якщо «Яблука війни», яку показувала вам учора, писалася в аеропортах і готелях, після довгих ресторанних розмов із вдумливими колегами з усього світу, із дихання на повні груди й відкритості серця всім вітрам, то "Вулкан" писався геть інакше: у болісному, глибокому зануренні. Я ходила вулицями, про які писала. Стояла на місці, на якому мала би стояти Естер, живучи (виживаючи!) в ґетто, і спостерігала за тим, що вона могла би бачити. Яка перспектива відкривалася з кожного клаптика тої землі – і які думки могла розворушувати всередині.
"Ми живемо на краю вулкана" - про книжку
У той час я багато читала. Говорила з прекрасною Тетяною Федорів, яка стала науковою консультанткою книжки (левову частину документів, які я опрацювала, зібрала теж вона). Листувалася з дорогоцінною моєю Міріам Драґіною, внучкою ребе, яка виловлювала важливі деталі й підказувала: «дай пану бджоляру типово єврейське ім’я, скажімо, Давид; навіть цілком асимільовані євреї купуватимуть лише кошерний мед» чи «у бабусі Клари осудливий тон щодо Естер, єврейські діти ніколи не чують навіть тіні критики в свій бік, коли їх виховують, для цього є інші й дієвіші методи».
"Ми живемо на краю вулкана" - про книжку
Однак моя історія з цією книжкою почалася ще давніше. Коли ми мешкали в Лодзі на території колишнього єврейського ґетто. Коли поруч із нашим домом знімали кіно саме про жаский період Другої світової, щойно ми там оселилися (посилання на трейлер додам у коментарі). Коли історія Лодзького ґетто настільки глибоко зворушила й зранила мені серце, що я читала-писала-думала про нього день у день, місяць за місяцем, і все ще думаю ось уже рік за роком. Я вешталася музеями (так, вешталася, бо не ходила туди просто задля краси – а бродила там майже-тінню, вслухаючись, вглядаючись, торкаючись там, де це було не заборонено), купувала старі вживані книжки на амазоні, які більше не перевидаються. У кнайпах замовляла єврейські страви. Спостерігала за стареньким взуттярем, на дверях із полущеною фарбою якого писало «Субота – зачинено». Розпитувала всіх, кого тільки могла, про давні єврейські історії. Відвідала зі своєю дорогою керівницею Аушвіц. У тексті магістерки про біженців окремим пластом вивела єврейську тему – власне, офіційний термін «біженець» у США був створений через жахливий прецедент із квотами й загиблими євреями, які спершу втекли від пекла війни й дісталися берегів Америки, але згодом були відіслані назад.
"Ми живемо на краю вулкана" - про книжку
"Ми живемо на краю вулкана" - про книжку
"Ми живемо на краю вулкана" - про книжку
У текст вплетена історія мого прадіда, православного священика, який товаришував з євреями. Є відсилки до історії Іди Фінк. Наведений у тексті уривок з листа, який дав назву книжці, - з архіву. Він скорочений, але дослівний.
Дивом стало те, що цю книжку ілюструвала фантастично талановита, шалено мною люблена Олена Лондон, єврейка і католичка, як написала вона. І це було для мене особливо важливим знаком.
"Ми живемо на краю вулкана" - про книжку
"Ми живемо на краю вулкана" - про книжку
Знову ж, безмежно дякую команді видавництва "Портал". Богдані Матіяш – за редагування. Олегу Грищенку - за цілісність дизайну. Анні Процук та Олесі Мамчик - за ведення. Олені Хіргій - за все.

І ще моя особлива вдячність кожному (кожній) із вас, хто прочитає.

 
  • "Яблука війни" - про книжку
  • Трохи "про Ваші творчі плани" - про книжки, що готуються до друку
  • 100 днів літа: 20-26
  • Зйомки фільму про єврейське ґетто - Music, Love, and War
  • Дорога, радіо і дощ

  • Надійка Гербіш
    українська письменниця,
    перекладачка, колумністка,
    ведуча подкасту «Слово на перетині»,
    продюсерка. Директорка
    з міжнародних літературних прав
    для Європи та Нордичних країн
    американської компанії
    Riggins Rights Management
    Нові книжки:
    комірка
    Monastyrski © 2014-2020